AIDA

AIDA formel

Gjennom årene har det vært mange formler for å skrive overbevisende tekster. Den mest kjente av disse er nok AIDA, som betyr oppmerksomhet, interesse, lyst og handling.

I tekstforfatterverksteder undervises AIDA som en «sekvensiell motivasjon»-formel eller motivasjonskjede. De fem stadiene i motivasjonskjeden er:

Trinn 1: Få oppmerksomhet

Først av alt bør teksten fange oppmerksomheten til kjøperen din. Dette bør få den potensielle kunden til å stoppe opp og begynne å lese teksten, i stedet for å sveipe teksten av i nyhetsstrømmen.

Du kjenner sannsynligvis allerede til mange metoder for å tiltrekke oppmerksomhet, og hver dag ser du dusinvis av dem i aksjon. For eksempel, i TV- og sexmagasinannonser, brukes seksualitet ofte for å trekke oppmerksomhet til produkter som spenner fra brus og biler til dietter og treningsprogrammer.

For å tiltrekke deg oppmerksomhet kan du også: gi en dristig uttalelse, ta med unik statistikk; stille et spørsmål som vekker nysgjerrighet; bruk et popup-skjema på nettstedet ditt. Metoden avhenger av ditt mål og fantasi.

Trinn 2: Definer problemet eller behovet

De fleste produkter dekker et behov eller løser et problem som en gruppe potensielle kunder har.

Men hva er sjansene for at en potensiell klient vil tenke på dette problemet når de leser teksten din? De er nok ikke store.

Så det første du må gjøre er å fokusere prospektets oppmerksomhet på behovet eller problemet produktet ditt løser. Først da vil du kunne snakke med dem om avgjørelsen hennes.

For eksempel, hvis du selger et telefonisystem for kontoret ditt, i stedet for å begynne med å snakke om systemet ditt, kan du si: «Er du lei av å skyte i været for langdistansetelefonregninger?»

Hva er AIDA og hvordan du bruker det

Trinn 3 Plasser produktet som en løsning på problemet

Når du får prospektet til å fokusere på problemet, er neste trinn å posisjonere produktet eller tjenesten som en løsning på det problemet.

Det kan være en rask overgang. Her er et eksempel fra et Røde Kors-innsamlingsbrev:

Kjære Ivanov,

En dag kan du trenge hjelp fra Røde Kors. Men akkurat nå trenger Røde Kors deg.

Trinn 4: Bevis

Et av spørsmålene din potensielle klient har når du leser teksten er: «Hvorfor skal jeg stole på deg?»

Du må fremlegge bevis. De kan deles inn i to typer.

Den første typen gjelder troverdighet. Dette forsikrer den potensielle kunden om at du som selger er et anerkjent firma eller enkeltperson og derfor noen de kan stole på. Et vitnemål fra en prestisjefylt medisinsk skole, hengt på veggen til et legekontor, er et eksempel på bevis på ekthet.

Den andre typen bevis er relatert til produktet og overbeviser kjøperen om at produktet ditt kan gjøre det du sier. Attester, anmeldelser, ytelsesdiagrammer og referanseresultater er eksempler på bevis i denne kategorien.

Trinn 5: Handling

Det siste trinnet er å be om handling. Vanligvis er målet ditt å overbevise deg om å fylle ut et skjema eller legge inn en bestilling.

For å oppmuntre til handling gir vi et «tilbud».

Et tilbud er det leseren får når de svarer på teksten din, kombinert med hva de må gjøre for å få det de ønsker.

Ved nettsalg kan tilbudet være: «Klikk her, skriv inn kredittkortopplysningene dine og bruk produktet vårt i 30 dager fra kjøpsdatoen helt gratis. Hvis du ikke liker noe, kan du returnere hele kjøpesummen.