AIDA

AIDA formel

Gennem årene har der været mange formler for at skrive overbevisende tekster. Den mest kendte af disse er nok AIDA, som betyder opmærksomhed, interesse, lyst og handling.

I copywriting-workshops undervises AIDA som en “sekventiel motivation”-formel eller motivationskæde. De fem trin i motivationskæden er:

Trin 1: Fang opmærksomhed

Først og fremmest bør din tekst fange din købers opmærksomhed. Dette skulle få den potentielle kunde til at stoppe op og begynde at læse teksten i stedet for at swipe din tekst af i deres nyhedsfeed.

Du kender sikkert allerede en masse metoder til at tiltrække opmærksomhed, og hver dag ser du dusinvis af dem i aktion. For eksempel i tv- og sexmagasinannoncer bruges seksualitet ofte til at gøre opmærksom på produkter lige fra læskedrikke og biler til diæter og træningsprogrammer.

For at tiltrække opmærksomhed kan du også: lave en fed erklæring, bringe unikke statistikker; stille et spørgsmål, der vækker nysgerrighed; brug en popup-formular på dit websted. Metoden afhænger af dit mål og fantasi.

Trin 2: Definer problemet eller behovet

De fleste produkter opfylder et behov eller løser et problem, som en gruppe potentielle kunder har.

Men hvad er chancerne for, at en potentiel kunde vil tænke over dette problem, når de læser din tekst? De er nok ikke store.

Så den første ting, du skal gøre, er at fokusere kundeemnets opmærksomhed på behovet eller problemet, dit produkt løser. Først da vil du være i stand til at tale med dem om hendes beslutning.

Hvis du f.eks. sælger et telefonisystem til dit kontor, kan du i stedet for at starte med at tale om dit system sige: “Er du træt af at skyde i vejret med langdistancetelefonregninger?

Hvad er AIDA og hvordan man bruger det

Trin 3 Placer produktet som en løsning på problemet

Når du får udsigten til at fokusere på problemet, er næste skridt at placere dit produkt eller din service som en løsning på det problem.

Det kan være en hurtig overgang. Her er et eksempel fra et indsamlingsbrev fra Røde Kors:

Kære Ivanov,

En dag kan du få brug for hjælp fra Røde Kors. Men lige nu har Røde Kors brug for dig.

Trin 4: Bevis

Et af de spørgsmål, som din potentielle kunde har, når du læser teksten, er: “Hvorfor skal jeg stole på dig?”

Du skal fremlægge beviser. De kan opdeles i to typer.

Den første type vedrører troværdighed. Dette forsikrer den potentielle kunde om, at du som sælger er et velrenommeret firma eller individ og derfor en, de kan stole på. Et eksamensbevis fra en prestigefyldt medicinsk skole, hængt på væggen i en læges kontor, er et eksempel på bevis for ægthed.

Den anden type bevis er relateret til produktet og overbeviser køberen om, at dit produkt kan gøre, hvad du siger. Udtalelser, anmeldelser, præstationsdiagrammer og benchmarkresultater er eksempler på beviser i denne kategori.

Trin 5: Handling

Det sidste skridt er at bede om handling. Normalt er dit mål at overbevise dig om at udfylde en formular eller afgive en ordre.

For at tilskynde til handling giver vi et “tilbud”.

Et tilbud er, hvad læseren får, når de svarer på din tekst, kombineret med, hvad de skal gøre for at få det, de ønsker. Ved onlinesalg kan tilbuddet være: “Klik her, indtast dine kreditkortoplysninger og brug vores produkt i 30 dage fra købsdatoen helt gratis. Hvis du ikke kan lide noget, kan du returnere hele købet.